Transportsector kwetsbaar voor nieuwe coronagolf

8 oktober 2020 / Coronavirus Laatste nieuws

In Europa lopen besmettingscijfers van het coronavirus weer op en in veel andere landen woedt het virus door. Naar aanleiding van deze toename in het aantal besmettingen heeft het Centraal Planbureau een rapport gepubliceerd over de impact van de coronacrisis en de kwetsbaarheid voor de Nederlandse transport- en industriesector bij een nieuwe golf in het buitenland.

Nederlandse bedrijven exporteren veel van hun producten naar het buitenland en daarnaast is Nederland ook nog eens een groot doorvoerland voor handel tussen de Europese Unie en de rest van de wereld. Volgens het CBS is ongeveer een derde van de Nederlandse werkgelegenheid en de economie direct dan wel indirect verbonden aan uitvoeractiviteiten.

Een scherp dalende uitvoervraag ten gevolge van een tweede wereldwijde coronagolf met bijbehorende maatregelen zal Nederlandse (export)bedrijven en de Nederlandse economie hard raken.

Dit zullen echter andere bedrijven zijn dan die in de eerste coronagolf door de binnenlandse lockdown zijn getroffen. Gedurende de eerste golf is er veel aandacht gegaan naar de ondernemers en instellingen die zwaar onder de binnenlandse maatregelen hebben geleden. Deze zitten veelal in de dienstensector, denk aan de klappen die horecabedrijven en cultuurinstellingen te verduren hebben gekregen.

Wat onderbelicht is gebleven, is welk effect de maatregelen in het buitenland hebben gehad op Nederlandse bedrijven. De bedrijven die hard geraakt worden door dalende vraag in het buitenland zitten met name in de industrie en transport. Deze bedrijven blijven kwetsbaar voor nieuwe maatregelen in het buitenland. Bedrijven die geraakt worden door de huidige uitvoerdaling lijken over het algemeen nog niet meteen in de gevarenzone te verkeren. Wel bestaat het gevaar dat deze bedrijven op langere termijn ‘uitgehold’ kunnen worden bij een tweede coronagolf in het buitenland.

Lees het volledige rapport van het Centraal Planbureau via onderstaande link:

CPB-CBS-Coronapublicatie-Nederlandse-bedrijven-kwetsbaar-voor-nieuwe-coronagolf-buitenland

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Of heeft u een vraag voor ons?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of vul het online offerte formulier in!