Mogelijke chaos bij grenzen

25 januari 2022 /

Vanaf de maand februari zal er veel chaos ontstaan bij parkeerterreinen naast de snelwegen. Dit komt allemaal door een nieuwe regel die vanaf begin februari in zal gaan. Vanaf 2 februari moeten namelijk alle vrachtwagenchauffeurs conform Europese regels zo snel mogelijk na het passeren van een landgrens een nieuwe landcode invoeren in de tachograaf. Zoals in het artikel ”Mobiliteitspakket” al is vermeld, moet het mobiliteitspakket zorgen voor een eerlijker Europees speelveld, verbeteren van sociale omstandigheden voor chauffeurs en het egaliseren van regels in EU-lidstaten.

Volgens TLN passeren dagelijks zo’n 96.000 vrachtwagens de Nederlandse grens. Deze cijfers zijn gebaseerd op overheidscijfers. ”Alleen bij de A67 bij Venlo gaat het al om circa 14.000 vrachtwagens per dag. Als die straks en masse bij de grens of dezelfde rustplaats of tankstation vlak na de grens gaan stoppen, staat het geringe aantal parkeerplaatsen binnen de kortste keren vol”, zegt TLN.

De chaos bij grenzen/parkeerterreinen is niet het enige risico wat aan het mobiliteitspakket hangt. Chauffeurs kunnen nu in Nederland en andere EU-lidstaten een boete krijgen als ze zich niet aan de nieuwe regels houden. Daarnaast kan de ondernemer zijn vergunning kwijtraken. Tot slot zal de verplichte onderbreking tot veel meer CO2-uitstoot leiden.

De verwachting is dat in 2025 het probleem verholpen zal zijn. Het gebruik van een slimme tachograaf is dan verplicht en dan wordt automatisch de nieuwe landencode ingevoerd wanneer een grens wordt gepasseerd. De slimme tachograaf is vanaf augustus 2023 verplicht in alle nieuwe vrachtwagens.