Logistieke update omtrent het Coronavirus

20 maart 2020 / Coronavirus Laatste nieuws

Graag willen we u met onze nieuwsberichten op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen binnen de transport en logistiek omtrent het Coronavirus:

  • België kiest voor lockdown: uitsluitend winkels die in essentiële levensbehoeften voorzien mogen openblijven. Supermarkten, apotheken, postkantoren, tankstations en banken mogen de deuren openhouden, mits er maar één persoon per tien vierkante meter wordt binnengelaten. Ook in Spanje en Frankrijk is er sprake van een lockdown, al zijn deze regels daar al langer van kracht.
  • Versoepeling rij- en rusttijden: De dagelijkse rijtijdlimiet gaat tijdelijk van 9 naar 11 uur. De wekelijkse rijtijdlimiet gaat van 56 uur naar 60 uur en de tweewekelijkse totale rijtijdlimiet gaat van 90 naar 96 uur. De wekelijkse rustperiode hoeft nu in plaats van uiterlijk zes dagen na de laatste wekelijkse rust nu na uiterlijk zeven dagen plaats te vinden. Minister Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat schrijft dat deze versoepeling moet voorkomen dat de bevoorrading van essentiële goederen in het geding komt.
  • Files aan de Poolse grens: Polen heeft net als veel andere Europese landen de grenzen gesloten voor buitenlanders die geen dringende reden hebben om het land in te gaan.  Deze maatregel leidt tot enorme files aan de Duits-Poolse grens, waarbij chauffeurs urenlang vast staan in tientallen kilometerslange files.
  • Toenemende wachttijden bij grensovergangen: niet alleen aan de Poolse grens neemt de wachttijd voor chauffeurs toe. In veel andere Europese landen ontstaan er langere wachttijden door aangescherpte regels. Klik hier voor een realtime kaart met wachttijden bij Europese grensovergangen.