Zachte Brexit kost Nederlandse economie 4,5 miljard euro

Zachte Brexit zorgt voor economische schade

20 november 2020 / Laatste nieuws

Zachte Brexit

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan naar alle verwachting met een vrijhandelsverdrag uit elkaar. Maar ook zo’n ‘zachte’ Brexit kost de Nederlandse economie volgens ABN-AMRO ruim 4,5 miljard euro. Daarnaast kan een zachte Brexit meer dan 17.000 banen kosten.

De schade komt voort uit de extra handelsbelemmeringen die bij een Brexit zullen gelden. Grenscontroles, files bij de douane en extra administratie kunnen allemaal weerslag hebben op de vraag. Bij het doemscenario, een ‘harde Brexit’, is de schade door invoertarieven vele malen groter. Een ‘harde Brexit’ kost de Nederlandse economie ruim 17,5 miljard euro en bijna 70.000 banen.

De schade is zo omvangrijk, omdat het Verenigd Koninkrijk een van de belangrijkste handelspartners van Nederland is. Zo worden exporteurs van machines, chemische producten en voeding rechtstreeks getroffen, omdat zij veel zakendoen met Britse afnemers.

Bovendien zijn veel bedrijven sterk verweven met sectoren in binnen- en buitenland en kunnen zij hierdoor ook indirect geraakt worden. Als de vraag in het Verenigd Koninkrijk naar auto’s en machines uit Duitsland door extra handelsbelemmeringen terugvalt, hebben Duitse producenten minder onderdelen nodig en worden Nederlandse toeleveranciers ook geraakt.

Het bestrijden van de coronacrisis en de voorbereidingen op de Brexit lopen op dit moment door elkaar heen. Ook zal de Brexit – in welke vorm ook – het economisch herstel ná de pandemie afremmen, verwacht ABN-AMRO. Hoewel we verwachten dat het Verenigd Koninkrijk en de EU tot een vrijhandelsakkoord komen, is de schade voor het Nederlandse bedrijfsleven ook bij een zachte Brexit aanzienlijk.

Een aantal factoren kunnen echter positief uitpakken als gevolg van een Brexit. Een bedrijf dat concurreert met Britse branchegenoten om marktaandeel op het Europese vaste land kan zijn positie aanzienlijk verbeteren. Ook levert de Brexit directe werkgelegenheid op. Grenscontroles kunnen tot juridische claims leiden als handelswaar bederft door oponthoud.

Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bij Rooskens Group nemen wij uw zorgen rondom transport van én naar het Verenigd Koninkrijk graag uit handen. Door onze ervaring en expertise zijn we op de hoogte van de actuele situaties en zorgen we voor een soepele afhandeling van uw transport. Ook voor de douaneafhandeling bent u bij ons aan het juiste adres. U mag er bij ons vanuit gaan dat we zorgen voor een professionele afhandeling van alle mogelijke douane aangelegenheden. Hiervoor hebben wij op voorhand het onderstaande nodig:

– Pro-forma factuur van de zending
– Paklijst van de zending
– Eenmalige verklaring dat wij uw douane-afhandeling mogen regelen (volmacht)

 

Bent u benieuwd wat wij voor uw transport van of naar het Verenigd Koninkrijk kunnen betekenen? Of heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan vrijblijvend contact met een van onze medewerkers op!

 

Zachte brexit